U heeft van uw arts een verwijzing gekregen voor podotherapie ivm uw diabetes mellitus, oftewel suikerziekte. Wanneer u belt voor een afspraak, zult u meteen een aantal huisregels te horen krijgen. De controle ivm diabetes wordt bij de podotherapie gezien als een noodzaak voor het zo goed mogelijk behoud van uw voeten en benen. Preventie is daarbij een kernwoord. Zoals u als diabeet misschien wel bekend is, heeft diabetes een aantal ongewilde complicaties. Op het gebied van de voeten zitten deze in het ontstaan van wondjes die niet willen genezen door het verliezen van het gevoel in de voeten en het verminderen van de doorbloeding. De preventie van het ontstaan van deze wondjes en het behandelen van deze wonden zodat ze niet uitmonden in amputatie is het doel van podotherapie.
Het onderzoek
Bij het eerste onderzoek van de diabetische voet wordt er altijd 45 minuten tijd gepland. Wanneer er niets aan de hand is zijn we eerder klaar, maar dan is de tijd vaak hard nodig voor het geven van adviezen over de verzorging van uw voeten. Er zijn een aantal facetten van de diabetische voet die standaard bekeken worden. Er zijn twee gevoelstesten, oppervlakkig en diep, de doorbloeding in de voeten wordt doorgemeten, er wordt gekeken of de voet nog goed functioneert en er wordt aandacht besteed aan het type schoenen die u draagt. Vaak wordt er ook gekeken naar de stand van de voeten en of er drukplekken onder de voet bestaan die problemen zouden kunnen opleveren.
Tijdens het onderzoek krijgt u, zeker als er bevindingen zijn waarin blijkt dat uw voet risico loopt, veel tips over wat u kunt doen om uw voeten zo goed mogelijk te houden. Neem evt. iemand mee die mee kan luisteren of een pen en papier om alles te noteren! Zo kunt u alles later nog een keer bepraten of nalezen.
Sims Classificatie en Zorgprofielen
Om het risico op het krijgen van slecht genezende wonden in kaart te brengen, wordt de Sims classificatie bepaald. Hoe hoger de Sims classificatie, hoe groter het risico. Aan de hand van onder andere de Sims classificatie wordt ook uw zorgprofiel vastgesteld. De Sims classificatie wordt bepaald door de praktijkondersteuner in de huisartsenpraktijk of de diabetesverpleegkundige in het ziekenhuis. Uw arts, internist, praktijkondersteuner of podotherapeut bepaalt in overleg met u welke vervolgstappen genomen moeten worden om voetproblemen te voorkomen.
Wat is de Sims classificatie?
De Sims classificatie is een model dat is ontwikkeld om het ‘stadium’ van voetproblemen bij diabetes aan te geven. Hoe hoger de classificatie, hoe groter het risico op het ontstaan van voetwonden. Het model wordt onder andere gebruikt om te bepalen welke zorg nodig is.
Wat is een zorgprofiel?
Een zorgprofiel geeft aan welk ‘zorgpakket’ nodig is om de risico’s op het ontstaan van voetwonden te beperken. Op basis van het zorgprofiel wordt de benodigde voetzorg voor u georganiseerd en wordt ook de vergoeding hiervan bepaald.
Hoe is de Sims classificatie opgebouwd?
De Sims classificatie is als volgt opgedeeld.
Classificatie 0
Geen verminderd gevoel of verminderde doorbloeding in de voeten.
Classificatie 1
Verminderd gevoel of verminderde doorbloeding.
Classificatie 2
Verminderd gevoel en verminderde doorbloeding.
Of
Verminderd gevoel, verminderde doorbloeding en drukplekken.
Classificatie 3
Een voetwond in het verleden of een amputatie in het verleden.
Of
Inactieve Charcot-voet, eindstadium nierfalen of nierfunctie vervangende therapie (dialyse).
Hoe zijn de zorgprofielen opgebouwd?
De zorgprofielen zijn als volgt opgebouwd.
Geen zorgprofiel
Sims 0, overige wonden, actieve Charcot-voet.
Zorgprofiel 1
Er is sprake van Sims classificatie 1 en het is niet van belang of u in staat bent voor uzelf te zorgen.
Zorgprofiel 2
Er is sprake van Sims classificatie 1 en er is een verhoogd risico op het ontstaan van huidbeschadiging, infecties en/of drukplekken.
Of
Er is sprake van Sims classificatie 2 en er is sprake van verminderd gevoel in de voeten en een verminderde doorbloeding.
Zorgprofiel 3
Er is sprake van Sims classificatie 2, er is sprake van verminderd gevoel in de voeten, een verminderde doorbloeding en er zijn drukplekken aanwezig.
Zorgprofiel 4
Er is sprake van Sims classificatie 3, er is in het verleden sprake geweest van een voetwond of er heeft een amputatie plaatsgevonden.
Of
Er is sprake van een inactieve Charcot-voet of een nierfunctie vervangende therapie (dialyse).
Hoe wordt de behandeling bij de podotherapeut vergoed?
De vergoeding voor behandelingen bij de podotherapeut hangt af van het hierboven genoemde zorgprofiel. Vanaf zorgprofiel 2 worden consulten bij de podotherapeut rechtstreeks vergoed vanuit de basisverzekering. Medische hulpmiddelen zoals podotherapeutische zolen en ortheses worden niet vergoed vanuit de basisverzekering, maar vanuit de aanvullende verzekering. De hoogte van uw vergoeding voor deze zorg hangt dus af van uw aanvullende pakket.
Voor een afspraak kunt u bellen met 023 – 520 1000 of mailen naar podotherapie@novopraktijk.nl